Gerommel met apps in Appstore

problemen met goedkeuring apps bij Apple

Diverse app bouwers klagen over gerommel met apps in Apple’s App Store. De ene keer worden apps afgekeurd en kort daarna weer goedgekeurd. Dit gerommel wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een drietal managers bij Apple, te weten Craig Federighi, Eddy Cue en Phil Schiller. Apple begint zelfs te lijden onder deze machtsstrijd, omdat ook belangrijke app bouwers nu ge├»rriteerd raken door ja- en nee-spelletje in de App Store.

App bouwers willen niet in machtsstrijd belanden
Veel app bouwers worden nu bang in de machtsstrijd van de drie managers te belanden. Als app developer wil je natuurlijk wel dat je app goedgekeurd wordt zodat je inkomsten kunt gaan genereren om je kosten terug te verdienen. Door het machtsspelletje lopen sommige app developers het risico inkomsten kwijt te raken. De developers balen ervan dat het “keuringsteam” van Apple ongeschreven regels hanteert bij het keuren van apps. Door de machtsstrijd tussen de drie managers komt de development van apps in gevaar.

Apps afgekeurd om gebruik nieuwe iOS 8 features

Enkele voorbeelden van getroffen apps zijn PCalc, Drafts, Transmit en Launcher. Deze apps hebben het probleem van goedkeuren, afkeuren en weer goedkeuren gehad. In de apps wordt gebruik gemaakt van nieuwe features die in iOS 8 aanwezig zijn. Gek genoeg werden de apps om het gebruik van de nieuwe features afgekeurd. Een van die nieuwe features is Today View. Apple wil graag de developers aan zich binden, omdat er nu eenmaal enorm veel geld omgaat in de app store. Met concurrenten als Google en Windows wil Apple wel koploper blijven als het om apps gaan. De kwaliteit van de apps is belangrijk voor kopers van Apple devices zoals de iPhone en iPad. Apple lijdt dus schade door de machtsstrijd die gaande is.

Apple brak zelf haar eigen richtlijnen met push notificaties
Naast het gerommel in de App Store met het goedkeuren van apps brak Apple onlangs haar eigen richtlijnen van de App Store door gebruik te maken van push berichten voor het promoten van haar (RED) anti-Aid campagne op 1 december. De push notificatie functie werd daarmee gebruikt voor het promoten van een product/dienst. Iets wat absoluut niet mag volgens de richtlijnen van de App Store.

Experts laten van zich horen
Lou Miranda, een enterprise iOS strateeg laat op Twitter als reactie weten dat het afwijzen van apps te maken heeft met dat Apple sommige apps niet (meer) ziet als toegevoegde waarde voor de App Store. Volgens haar moeten app developers zichzelf voor het programmeren afvragen of Apple wel zit te wachten op de apps die men wil maken of aan het maken is. Volgens haar zijn de richtlijnen van Apple duidelijk. Joe Cieplinksi, een belangrijke app developer, is van mening dat er wel degelijk een conflict gaande is bij Apple. Hij kan zich niet voorstellen dat nieuwe API’s, die nota bene door een manager van Apple (Craig Federighi) en zijn team in iOS 8 zijn geprogrammeerd, niet gebruikt mogen worden door developers. Wat is immers dan het nut van deze nieuwe API’s? Volgens Joe kunnen we de komende tijd iets gaan verwachten bij Apple: de vreemde afkeuringen van apps zullen gaan stoppen of een van de managers kan zijn spullen pakken en vertrekken bij Apple.

Volgens Neil Cybart, voorheen Wall Street analist en nu in het bezit van een eigen Apple analyse bedrijf, kleeft er een groot risico aan het gerommel met Apps binnen de App Store. Door de machtsstrijd kan het zo zijn dat apps die erg populair zouden kunnen zijn nooit verschijnen in de app store en dat app developers vaker gaan kiezen om apps te maken voor andere platformen zoals Google Android.

februari 13th, 2016 by