Gratis wifi

Veilig internetten met gratis wifi?

In Belgie en de buurlanden is het vaak gemeengoed om te surfen op gratis wifi spots. Veel mensen vragen zich af of dit veilig is? Er stond in juli 2015 een mooi artikel over dit onderwerp op de Engelstalige website van Panda Security.

Het bedrijf schrijft dat het eenvoudig is om verkeer te onderscheppen op een wifi hotspot. Er zijn hiervoor zelfs gratis apps te downloaden. Kwaadwillenden kunnen meelezen wat jij bezoekt op je smartphone en meelezen wat je schrijft op onbeveiligde websites. Als je in een restaurant of station zit is het fijn om gratis te kunnen internetten. Alleen als de website die je bezoekt beveiligd is (dan is er op de url balk een groen slotje zichtbaar) dan worden de gegevens versleuteld. Anderen kunnen dan niet zien wat je intypt of leest. Ook kunnen berichten van Whatsapp niet meegelezen worden.

virtueel prive netwerk (VPN)

Een probleem is dat het niet erg moeilijk is om internet hotspots te manipuleren. Een nep pagina wordt dan getoond zodat de bezoeker denkt dat alles in orde is. Panda Security raadt daarom aan om gebruik te maken van een virtueel prive netwerk (VPN) als je wilt internetten op een hotspot. Op zo’n netwerk kan je veilig surfen doordat je gegevens direct versleuteld worden. Het internetverkeer loopt dan via de server van het VPN.

VPN uitzoeken

Uiteraard moet er wel een betrouwbaar netwerk uitgezocht worden. Er zijn duizenden VPN’s op het internet. Sommigen zijn gratis; voor anderen moet betaald worden. Op de website van de Consumentenbond wordt het virtueel netwerk genoemd van VPN One Click (vpnoneclick.com) als een voorbeeld. De service is gratis voor Android/Windows/Linux gebruikers. Gebruikers met IOS (iPhone/iPad) betalen na een gratis periode een klein bedrag. Er is ook een premium service met sneller internet en een kwalitatief betere verbinding. Deze premium service kost 10 dollar per jaar of 2 dollar per maand.

februari 13th, 2016 by