Spotify

Spotify muziek streaming dienst

Spotify is tegewoordig de belangrijkste legale muziek streaming dienst op het internet. Klanten kunnen gratis muziek luisteren of een betaald abonnement nemen. De muziek kan afgeluisterd worden op een computer, tablet of smartphone. Omdat de muziek online wordt beluisterd (streaming) hoeft het niet gedownload te worden op de eigen computer of smartphone. In juli 2015 had Spotify 75 miljoen gebruikers heeft waarvan 20 miljoen betalende klanten.

Spotify in Nederland

Volgens Telecompaper heeft 7% van alle Nederlanders een betaald account bij het Zweedse Spotify. Dit is ongeveer 23% van de mensen in Nederland die een account hebben bij Spotify. Wereldwijd ligt dit percentage van betaalde gebruikers een paar procent hoger.

voordelen betaalde versie
De betaalde versie heeft een aantal voordelen ten op zichte van gratis gebruik. Bij een abonnement kan je onbeperkt gebruik maken van de dienst, is er geen reclame en is de kwaliteit beter. Op je vakantieadres kan altijd naar de streaming muziek geluisterd worden. Ook kan je offline meer dan 3000 nummers per apparaat synchroniseren en beluisteren als je bijvoorbeeld ergens bent waar geen internetverbinding is. Een premium abonnement kost 10 euro per maand. Bij de gratis versie zijn diverse beperkingen. Zo is er een maximum tijd die men kan luisteren en kan een nummer slechts enkele keren per maand beluisterd worden. Op vakantie kan er maximaal twee weken geluisterd worden naar Spotify.

Overige muziek streaming

Nummer twee is het Franse Deezer dat op geruime afstand volgt. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft een betaald abonnement op Deezer. Een betaald abonnement kost 10 euro per maand waarbij men onbeperkt kan luisteren op de mobiel en computer en er geen reclame is. Net als bij Spotify kan de muziek offline beluisterd worden. In het premium abonnement is de kwaliteit een stuk beter dan bij de gratis variant. Op de website van de Consumentenbond waren weinig gunstig reacties op de dienst van Deezer. Vooral het stopzetten van het abonnement was niet gemakkelijk voor veel gebruikers. Muziek streaming dienst Tidal (van rapper Jay Z) heeft de beste kwaliteit muziek maar is wel twee keer zo duur is (20 euro per maand). SoundCloud is een gratis streaming platform waarbij muzikanten de muziek die ze zelf hebben gemaakt kunnen uploaden. Het heeft 40 miljoen gebruikers.

februari 13th, 2016 by